Dziś przepis z rodzaju szybki, zdrowy i smaczny :)
Pierwszy raz to danie jadłam w restauracji. Posmakowało mi na tyle, że postanowiłam je odtworzyć w domu. Teraz przygotowuję je regularnie.
Danie smakuje nawet "rybnym niejadkom" ;)
Składniki:
- Makaron razowy świderki 250 g
- Puszka tuńczyka w oleju
- 2 duże pomidory
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- olej z pestek winogron (lub inny do smażenia)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Cukinię, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Natkę posiekać.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać tuńczyka. Smażyć 5 min.
- Dodać cukinię i pomidory. Dusić aż cukinia będzie miękka, a pomidory utworzą sos.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
Pozdrawiam
Makaron musi być niezwykle smakowity! Uwielbiam tuńczyka :D
OdpowiedzUsuńPycha :)
Usuń