24 lutego 2013

Co dziś na obiad?

Czasami brakuje mi pomysłu na to co by upichcić na obiad/kolację. Chętnie wypróbowuję przepisy z różnych blogów czy programów kulinarnych.

Ostatnio wypróbowałam świetny przepis na zapiekankę ryżową z kurczakiem autorstwa Ani Starmach z programu Pyszne25.
 Przepis prezentuje się następująco:

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM
Składniki:
200 g ryżu dziki & parabolided
150 g pieczarek
400 g piersi z kurczaka
3 papryki: 2 żółte i 1 czerwona lub na odwrót
1 cebulka dymka
50 g orzechów włoskich
70 ml śmietanki 12%
2 łyżki sosu sojowego
słodka papryka 1 łyżka
ostra papryka 2 łyżeczki
70 g tartego żółtego sera

Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokrój w kostkę, obsyp paprykami, solą, pieprzem, odstaw na kilka minut. W międzyczasie paprykę i pieczarki pokrój w kostkę. Rozgrzej suchą (bez tłuszczu) patelnię, wrzuć orzechy, pozostaw około 1 minuty, odstaw i grubo posiekaj. Na tę samą patelnię nalej odrobinę oliwy, wrzuć kurczaka, podsmażaj aż zmieni kolor około 5  minut, potem wrzuć na patelnię paprykę, duś na małym ogniu 10 minut. Pieczarki przysmaż na odrobinie tłuszczu. Ryż wymieszaj z pieczarkami, orzechami, dodaj śmietankę i sos sojowy, całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na jego wierzchu rozprowadź kurczaka z papryką, posyp serem i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni (jeśli posiadasz piekarnik z funkcją parową użyj jej).


  

 Od siebie dodałam jeszcze posiekaną natkę pietruszki na wierzch po upieczeniu.

Ciekawy smak nadają zapiekance przede wszystkim prażone orzechy włoskie.

Polecam wypróbować w razie braku pomysłów na obiadowe menu.

Pozdrawiam

4 komentarze: