28 kwietnia 2011

Kulinarny kącik: Cannelloni ze szpinakiem i gorgonzolą

Dzisiaj podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem kulinarnym. Przepis ten podpatrzyłam w filmiku katOsu, ale trochę go zmodyfikowałam :) Moja wersja raczej nie jest dietetyczna :)

Cannelloni ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:

* makaron lasagne (ugotowany)
* gorgonzola (ok. 100g)
* odrobina śmietanki 18%
* łyżka masła
* szpinak liście mrożony
* 2 ząbki czosnku
* 2 cebule
* marchewka
* 2 opak. przecieru pomidorowego w kartoniku
* 1 łyżka oleju z pestek winogron (lub innego do smażenia)
* parmezan lub inny tarty ser do posypania
* pieprz, sól, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Farsz:
Na dużą patelnię wlewam olej. Dodaję drobno pokrojone czosnek i cebulę, podsmażam. Na to wsypuje mrożony szpinak i duszę około 10 min. Następnie dodaję gorgonzolę, śmietankę i masło. Mieszam, aż ser się rozpuści i wszystkie składniki dobrze połączą. Przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Na ugotowany płat makaronu kładę łyżkę farszu i zawijam w rulonik. Tak postępuję z wszystkimi płatami lasagne. Ruloniki układam w naczyniu żaroodpornym.

Sos:
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuje posiekaną cebulę i startą marchewkę. Lekko podsmażam. Dodaję przecier pomidorowy, zioła, sól i pieprz. Chwilkę podgrzewam.
tak przygotowanym sosem polewam cannelloni.

Cannelonni wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 min.
Przed podaniem posypuję tartym serem.

Bon appétit!

P.S. Na zdjęciach może nie prezentują się rewelacyjnie, ale uwierzcie mi, jest pyszne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz