30 maja 2011

Kulinarny kącik: Gołabki z kapusty pekińskiej z kurczakiem

Witajcie,
Gołąbki kojarzą mi się z polską, domową kuchnią. Jednak ja robię je na swój sposób. Nigdy nie chce mi się dźwigać ciężkiej główki białej kapusty. Zastąpiłam ją lżejszą kapustą pekińską, którą bezboleśnie przynoszę do domu :) Używam też filetów z kurczaka zamiast mięsa wieprzowego. Gołąbki mojego przepisu są delikatniejsze i mają mniej kalorii.
Fakt, że to potrawa dość czasochłonna, ale naprawdę warto ją zrobić. Mamy obiad na dwa dni dla 2-3 osób.

Składniki na około 15 szt.:
- 2 duże główki kapusty pekińskiej
- 3 filety z kurczaka
- 2 cebule
- 1 tarta marchewka
- 200 g ryżu zwykłego (najlepiej taki, który się lepi po ugotowaniu)
- kartonik przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- natka pietruszki

Wykonanie:
Z kapusty oddzielić największe liście i podgotować je 5 min, żeby zmiękły.

Następnie liście wyjąć i ostudzić. Pozostawić ok. 1 l wody z gotowania kapusty.
Resztę kapusty pokroić.

Filety zmielić, dodać łyżeczkę soli i świeżo mielony pieprz. Dodać ugotowany ryż i podsmażona cebulę. Przyprawić pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Z liści odkroić zgrubiałe nerwy.
Nadzienie zawijać w liście i układać w dużym garnku na warstwie poszatkowanej reszty kapusty.

Dodać tartą marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i warstwę poszatkowanej kapusty.

Ułożyć drugą warstwę gołąbków i kolejną kapusty.
Zalać połową wody z gotowania kapusty. Dusić 30 min.

Do drugiej połowy wody dodać przecier pomidorowy, wymieszać i doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Przygotowanym sosem zalać gołąbki i dusić jeszcze 20 min.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmm, apetyczne! Super pomysł z kapustą pekińską, do białej trzeba mieć strasznie dużo cierpliwości. Wypróbuj kiedyś farsz z kaszą zamiast ryżem - smakuje super, a kasza bardzo zdrowa. Szczególnie polecam połączenie kaszy gryczanej i jęczmiennej, jak tutaj: http://jadalnepijalne.blogspot.com/2011/05/kuchnia-emkowska-kiszeniaki.html i tutaj http://jadalnepijalne.blogspot.com/2011/06/papryka-faszerowana-kasza.html.

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks delicious - I should try it too :)

    OdpowiedzUsuń